La V.U.B. cherche des adultes bègues...

 

logo-vub-large

PERSBERICHT

Wereldstotterdag dinsdag 22 oktober

 

VUB zoekt behandeling voor volwassen stotteraars

De Vrije Universiteit Brussel wil in het kader van de Wereldstotterdag van dinsdag 22 oktober extra aandacht besteden aan stotteren. De VUB start met een studie waarbij een nieuwe behandeling voor volwassen stotteraars zal worden getest. Daarvoor zoekt ze ook proefpersonen.

 

De vakgroep huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel zet in samenwerking met de afdeling neurolinguistiek van de ULB een onderzoek op om volwassen stotteraars te helpen. Het stotteren begint voor veel patiënten nog voordat ze naar de lagere school gaan. Dankzij goede begeleiding en behandeling zal driekwart van hen niet meer stotteren als ze volwassen zijn. Maar voor de mensen die op volwassen leeftijd stotteren moet de wetenschap nog een oplossing vinden.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat amfetamines een gunstige invloed hebben op het stotteren. Maar deze amfetamines hebben onaanvaardbare nevenwerkingen, zoals agressief gedrag, hartaanvallen en beroertes. Daardoor kunnen zij niet gebruikt worden als behandeling van stotteren. Rilatine ® is een geneesmiddel dat verwant is aan amfetamines en vertoont deze nevenwerkingen niet. Het wordt nu al vaak gebruikt voor ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder). Uit een eerste vaststelling bleek dat Rilatine ® een gunstige invloed had op stotteren. Het verhindert de heropname van dopamine en noradrenaline en stimuleert de vrijlating in de hersenen. Vanuit dit werkingsmechanisme zou Rilatine ® dus een gunstige invloed kunnen uitoefenen op stotteren.

In België zouden naar schatting 100.000 mensen stotteren. Hun spraak wordt belemmerd door herhalingen of verlengingen van klanken of lettergrepen of woorden of door aarzelingen of pauzes. Stotteraars ondervinden niet alleen een hinder bij het spreken, maar hun spraak hindert hen ook vaak op persoonlijk, sociaal en professioneel gebied. De onderzoekers zijn nu op zoek naar volwassen stotteraars die een eenmalige dosis Rilatine willen innemen om het effect op stotteren te onderzoeken. Zij kunnen zich aanmelden via www.stotteraar.be.

 

Meer informatie

VUB

Prof. dr. Dirk Devroey: 0475-85 38 12

Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

 

ULB

Prof. dr. Henny-Annie Bijleveld: 02/650.38.21

Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Persdienst Vrije Universiteit Brussel

Sicco Wittermans: 02-629 21 37 of 0473-96 41 37, Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Pour laisser un commentaire, identifiez-vous !